Zmysel zdravia možno hľadať aj v darovaní krvi, zdravej výžive a športe

17.08.2009 Celý región

Bratislava(TASR)– Darovanie krvi má pozitívny vplyv aj na samotného darcu, a to hneď niekoľkokrát. Darcovia krvi si pravidelnými odbermi trénujú srdcovocievny systém, vďaka čomu znesú väčšiu záťaž v rámci ...
„Keď darca má sám úraz a krváca, tak je jeho telo schopné zapojiť rýchlejšie obranné mechanizmy a uchrániť ho od nejakých následkov, “ uviedla pre TASR zástupkyňa vedúceho lekára Národnej transfúznej služby Ružinov Klára Sviteková.

Darovanie krvi prispieva k regenerácii organizmu. Úbytok krvi pri darovaní vyprovokuje organizmus k tvorbe nových, neopotrebovaných krviniek. „Niektorí mladí hovoria, že sa im pravidelným darovaním vyčisťuje po odberoch dokonca pleť. Niektorí to hodnotia ako úžasnú úľavu v hlave, majú pocit, že sa cítia omladení, osviežení. Naštartuje sa imunitný systém, novotvorba krviniek, čím sa zase kvalita krvi zlepší, obranné mechanizmy sa zlepšia a človek sa lepšie cíti, “ hovorí o skúsenostiach Sviteková. Práve v darovaní krvi, v zdravej racionálnej výžive a ľahkom športe je podľa jej slov zmysel zdravia.

Hlavným pozitívom je však podľa Svitekovej práve pomoc druhému. „Krv sa spracováva na dva až tri komponenty, koncentrát červených krviniek, koncentrát krvných doštičiek a plazmu čerstvo zmrazenú. Čiže jeden človek môže pomôcť až trom ľuďom, dokonca zachrániť život, “ skonštatovala Sviteková. Ďalším pozitívom je, že si darca takýmto spôsobom pravidelne kontroluje svoje zdravie, pretože pred aj po darovaní sa robia testy.

Pred odberom sa robí krvný obraz, hemoglobín a orientačná krvná skupina. Po odbere sa robí kompletná virológia zameraná na bezpečnosť transfúznych prípravkov. To znamená, vyšetrenie na hepatitídu B a C, syfilis, HIV, protilátku proti vírusu HIV a pečeňové testy. Po odbere sa robí aj imunohematologické vyšetrenie čiže krvná skupina, Rh faktor, krvoskupinové antigény, skríning protilátok imunohematologický. „Tieto testy vám neurobia len tak hocikde, pretože sú veľmi drahé, hlavne tie virologické, “ vysvetlila Sviteková. Až keď krv spĺňa všetky kritériá použiteľnosti pre príjemcu, potom je konzerva navesená, označená definitívnym štítkom, že môže byť použitá, prenesená cez expedičný sklad NTS a použitá pre pacientov.
 

Vyberte región